Telefon terapeut Vojta

Telefon: 0721.194.827

Email terapia Vojta

ciprianpopescu.frkc@yahoo.com

Terapia Vojta

Ce este terapia Vojta?

Terapia Vojta este o metoda aparte de kinetoterapie folosita pentru tratamentul afectiunilor sistemului nervos central si ale aparatului locomotor. Principiul Vojta poarta numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a dezvoltat tehnici de diagnostic timpuriu si tratament pentru copiii ce sufereau de paralizie cerebrala, intre anii 1950 si 1970.

 

In ce consta terapia Vojta?

Terapia si tehnicile de diagnostic dezvoltate de Vojta sunt bazate pe locomotia reflexa. Terapia consta in aplicarea de stimuli externi, prin tehnici speciale, care vor provoca intotdeauna aceleasi reactii in mod automat.

Terapeutul stimuleaza pacientul prin aplicarea unor presiuni usoare in anumite zone ale corpului, care duc la doua reactii reflexe:

♦ Tararea;
♦ Rostogolirea.

Activarea coordonata si ritmica a intregii musculaturi scheletice si a sistemului nervos central duce la accesarea unor functii blocate in centrele nervoase dintre creier si maduva.
Kinetoterapia specializata dupa metoda Vojta nu este insa disponibila doar specialistilor, ci si  parintilor, care pot continua acasa munca terapeutului, dupa ce invata de la acesta cum sa execute corect metoda ce incurajeaza dezvoltarea ideala a micutului lor. Sedintele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte si nu impun alte restrictii pentru copiii aflati sub tratament.

 

Scopul aplicarii terapeutice a locomoţiei reflexe

Prin aplicarea locomotiei reflexe se urmareste imbunatatirea componentelor elementare ale verticalizarii si deplasarii umane, aceasta insemnand:
♦ Echilibrul corpului in timpul miscarilor („coordonare posturala“);
♦ Ridicarea corpului, impotriva gravitatiei;
♦ Miscarile cu scop precis, de apucare si pasire, ale membrelor (miscare fazica) sa devina din nou accesibile si utilizabile.

 

Activarea reactiilor vegetative si a altor reactii automate
Cu ajutorul locomotiei reflexe pot fi activate si influentate, pe langa reactiile „mari“, de natura motrica, si anumite reactii ca:

♦ Miscarea globilor oculari (oculomotricitate);
♦ Miscari ale limbii si miscari ale maxilarului (motricitate orofaciala).

Precum si functii vegetative ca:

♦ Reglarea functiei vezicii si a intestinului;

♦ Respiratia;

♦ Suptul si deglutitia.

 

Diferenta fata de alte tehnici si metode de kinetoterapie

La terapia Vojta nu sunt exersate functii de miscare, ca prinderea, rostogolirea de pe spate pe burta sau mersul. Mai curand, activarea terapeutica a locomotiei reflexe, mediaza accesul, prin intermediul sistemului nervos central, la modele de miscare partial singulare, necesare pentru o anumita miscare sau actiune.

Terapia Vojta la sugari

In cazul sugarilor, rezultatele cele mai bune pot fi obtinute inainte ca micutul sa dezvolte modele motrice inlocuitoare. Scopul terapiei este activarea si mentinerea modelelor de miscare fiziologice corecte.

Micutii pot plange adesea in timpul terapiei, acest lucru nefiind un indiciu al durerii provocate, ci mai degraba un raspuns adecvat la terapia Vojta. Dupa primele sedinte, plansul este mai rar si sugarii se linistesc mai repede, in pauzele dintre exercitii si direct dupa terapie. La copii mai mari, care se pot exprima verbal, plansul, de asemenea, nu mai apare. Studiile comparative intre sugarii care au beneficiat de terapia Vojta si cei care au fost tratati cu alte terapii au demonstrat ca aceasta terapie nu provoaca efecte negative din punct de vedere psihologic, din contra poate avea mai mult efect pozitiv si creste interactiunea mama-copil.

 

Despre terapia Vojta la adulti

La adultii cu afectiuni dobandite, care prejudiciaza coordonarea centrala nervoasa si periferica a miscarii, terapia Vojta poate fi folosita atat in faza acuta a bolii, asta insemnand deci foarte devreme, ca si in reabilitatea ulterioara.

Telul cel mai inalt al terapiei Vojta este reconstructia competentei zilnice a pacientului. Aceasta inseamna, ca tratamentul trebuie sa-l faca pe pacient din nou capabil sa participe in modul cel mai bun posibil la toate activitatile, in familie, scoala, profesie, societate, timp liber si in acelasi fel, nevoilor sale.

 

Terapia Vojta in Romania

Numarul specialistilor romani acreditati de Societatea Internationala Vojta (IVG) este in crestere, dar totusi ramane redus la nivel national. Centrele de tratament si spitalele in care se practica aceasta terapie pot fi gasite in doar cateva orase din Romania, printre care si Pitesti in cadrul clinicii noastre regasindu-se atat medici, cat si kinetoterapeuti acreditati in a practica aceasta metoda.

 

Pentru mai multe informatii despre terapia Vojta ne puteti contacta telefonic sau accesand www.sr-vojta.ro si www.vojta.com.